2023-12-15 09:13:49, péntek
|
|
|
A fitonutriensek antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkeznek
A fitonutriensek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek. Nemcsak az immunitást fokozzák, hanem csökkentik a sejtkárosodás mértékét, ezen kívül méregtelenítik a szervezetet és ily módon csökkenthetik a rákos betegségek kialakulásának az esélyét.
A fitonutriensek olyan antioxidáns hatással rendelkező növényi vegyületek, amelyeknek nagy szerepük lehet a szívbetegségek, a stroke, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzésében.
Olyan természetes vegyi anyagoknak tekinthetők, amelyeket a növények termelnek. A növényeket is egészségessé teszik, illetve védelmet jelentenek számukra a nap káros hatásaival és a rovarokkal szemben. A fitonutriensek gazdag forrásai közé tartoznak a zöldségek és a gyümölcsök.
Fitonutrienseket elsősorban a színes zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak, de megtalálhatók még az egyes fűszerekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, egyes teákban, a hüvelyesekben és a diófélékben. Táplálékok, amelyekben nagy mennyiségben megtalálhatók a fitonutriensek: spenót, sárgarépa, zeller, fehérrépa, körte, brokkoli, bogyós gyümölcsök.
A fitokemikáliáknak nagyon sok előnyük létezik, többek között szerepük van a gyulladás csökkentésében. Ezen kívül lassítják a rákos sejtek növekedését és segítenek a hormonok szabályozásában is.
Milyen egyéb előnyeik vannak a fitonutrienseknek?
A paradicsomban található likopin is egy fitonutriens, amely nagyon hasznos lehet a szívbetegségek kivédésében. A kakaóban is vannak fitonutriensek, úgynevezett flavonoidok, amelyek nemcsak az öregedési folyamatokat lassítják, hanem csökkentik a környezeti toxinok által okozott szívkárosodások esélyeit. A teljes kiőrlésű gabonákban pedig olyan fenolos vegyületek, fitonutriensek vannak, amelyek nagyfokú védelmet jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
A fitonutriensekben gazdag táplálékok nagyfokú védelmet jelentenek a napkárosodásokkal szemben és potenciálisan csökkentik a bőrrák kialakulásának kockázatát.
A vörösborban, a szőlőben, az áfonyában és a kakaóban pedig olyan fitonutriensek találhatók, amelyek csökkenteni tudják a szervezetben a gyulladási szintet, ezáltal jelentősen lecsökkentik a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.
Számos fitonutriensben gazdag táplálékról, például a karotinoidokról, a bioflavonoidokról és a likopinról is bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthetnek egyes rákos betegségekkel - például az emlőrákkal, a prosztatarákkal, a vastagbélrákkal - szemben.
A fitonutrienseknek sok olyan bioaktív funkciójuk van, amelyek pozitívan hatnak az egészségre. Egyes fitonutriensek pozitív hatással lehetnek az immunrendszerre és a hormonokra. Antibakteriális és vírusellenes szerként is működhetnek.
Fitonutriensekben gazdagok a piros, a narancssárga és a sárga zöldségek és gyümölcsök, mint például a paradicsom, a sárgarépa, a paprika, a tök, az édesburgonya, az őszibarack, a mangó, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök. Sok fitonutrienst tartalmaznak még a sötétzöld leveles zöldségek mint például a saláta, a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli. Gazdag forrásnak számít mindenféle hagyma, azaz a vöröshagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, a metélőhagyma.
Fitonutriensekben bővelkednek a teljes kiőrlésű gabonák, például a quinoa, a barna rizs, az árpa. A magvak és a diófélék is ebbe a csoportba sorolhatók, azaz a dió, a mandula, a szezámmag, a napraforgó és a lenmag. A tea (különösen a fekete és a zöld tea) és a kávé, illetve az étcsokoládé is sok fitonutrienst tartalmaz.
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
Címkék: fitonutrienseket, fitonutriensben, immunrendszerre, vastagbélrákkal, bebizonyosodott, szívkárosodások, prosztatarákkal, antibakteriális, karotinoidokról, szabályozásában, csökkentésében, fitonutriensek, szívbetegségek, kialakulásának, méregtelenítik, fitonutrienst, cukorbetegség, megtalálhatók, betegségekkel, paradicsomban, csökkenthetik, potenciálisan, hüvelyesekben, megelőzésében, sejtkárosodás, tartalmaznak, édesburgonya, szervezetben, egészségessé, mennyiségben, lecsökkentik, folyamatokat, vírusellenes, fitonutriens, narancssárga, jelenthetnek, fitonutriensek antibakteriális, fitonutriensek antioxidáns, immunitást fokozzák, sejtkárosodás mértékét, rákos betegségek, fitonutriensek olyan, növények termelnek, rovarokkal szemben, fitonutriensek gazdag, színes zöldségek, egyes fűszerekben, teljes kiőrlésű, fitokemikáliáknak nagyon, gyulladás csökkentésében, rákos sejtek, hormonok szabályozásában,
|
|